Logo Kurier Iławski

Pierwsza strona
INFORMACJE
Opinie
Kurier Zdrowia i Urody
Papierosy
CENNIK MODUŁOWY
Ogłoszenia drobne
Ogłoszenia modułowe
Stopka
Wyszukiwarka
FORUM

INFORMACJE
Czarna seria zatruć dzieci
Zły dotyk pana nauczyciela wuefu
Alkoholu nie kupisz nocą
Silna kobieta z talentem
Znowu podwyżka za wywóz śmieci
Nowa sekretarz miasta Iławy
Hulajnogi blokują miasto
Kto wreszcie zlikwiduje szlabany?
Kolejna porodówka zlikwidowana
Szef zapłaci za zmarłego pracownika
Koniec ery Adama Żylińskiego
Zabił ją narkotyk
Odeszła legenda sportu
Nie żyje Aleksandra Zecha
Iga Świątek i Agnieszka Radwańska polubiły Iławę
Droższe bilety autobusów miejskich
Czy ktoś kradnie nawet woreczki na psie kupy?
Paszport wyrobisz w Iławie!
Czy przewodniczący Brzozowski straci mandat?
Znany muzyk jazzowy oskarżony o pedofilię
Więcej...

INFORMACJE

2011-10-26

Urzędnik ratusza gotuje makarony


Doszły nas słuchy, że Jarosław Pruchniewski, kierownik wydziału bieżącego utrzymania miasta w iławskim ratuszu, lubi gotować potrawy z makaronów. Z okazji Światowego Dnia Makaronu, specjalnie dla czytelników Kuriera, zdradza przepisy na swoje specjały!




Jarosław Pruchniewski, kierownik wydziału
bieżącego utrzymania w ratuszu, gotuje w swojej kuchni



Efekt gotowania pana Jarka
– penne z kurczakiem w sosie borowikowym z mozzarellą



SPAGHETTI CARBONARA

Składniki (dla 2-3 osób): 300 g makaronu spaghetti, 100-150 g chudego boczku wędzonego, 3 żółtka, 200 ml śmietanki 30%, 2-3 łyżki parmezanu (starty na drobnych oczkach), sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy na cienkie plastry, potem w poprzek na pół, a następnie wzdłuż w paski. Podsmażamy na patelni (bez tłuszczu). Po ugotowaniu i odcedzeniu makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy usmażony boczek. Mieszamy dodając świeżo zmielony pieprz. W miseczce rozbijamy żółtka ze śmietaną i dodajemy drobno starty ser oraz przyprawiamy solą i drobno mielonym pieprzem. Wszystko to razem łączymy na jednolitą masę. Garnek z makaronem i boczkiem stawiamy na mały ogień. Dodajemy zawartość miseczki, a następnie energicznie mieszamy do powstania jednolitej kremowej masy (ok. 30-60 sekund).
Serwujemy i smacznego!



PENNE Z KURCZAKIEM W SOSIE BESZAMELOWYM

Składniki (dla 2-3 osób): 300 g makaronu penne, 1/2 piersi z kurczaka (250 g), 4 łyżki oliwy z oliwek, 3-4 łyżeczki curry, 200 ml śmietanki 18%, łyżka masła, łyżka mąki, pęczek zielonej natki pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa delikat (vegeta).

Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na paseczki (wielkość podobna do makaronu), posypujemy solą, pieprzem i papryką. Najlepiej włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie na patelni z dodatkiem oliwy smażymy paseczki piersi z kurczaka. Posypujemy curry i smażymy do zarumienienia. Odstawiamy na bok. Na osobnej patelni na małym ogniu – dodajemy masło, po rozpuszczeniu dodajemy mąkę i mieszając robimy jasnobrązową zasmażkę. Odstawiamy z ognia na bok, dodajemy śmietanę i przyprawiamy szczyptą soli (sól jest w przyprawie delikat), pieprzem i przyprawą delikat. Stawiamy na ogień i mieszając doprowadzamy do jednolitej masy. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy. Następnie dodajemy z patelni kurczaka z tłuszczem i mieszamy. Do całości dodajemy sos i dokładnie mieszamy.
Serwujemy i smacznego!



PENNE Z KURCZAKIEM W SOSIE BOROWIKOWYM Z MOZZARELLĄ

Składniki dla 4 osób: 500 g makaronu penne, pierś z kurczaka (500 g), 500 g blanszowanych borowików, 3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek, 8 łyżek oliwy z oliwy, 3 łyżki oleju, 250 ml śmietanki 18%, 1 cebula, 200 g startego sera mozzarella, pęczek zielonej natki pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka.

Sposób przyrządzania: Piersi z kurczaka posypujemy solą, pieprzem i papryką, wkładamy do miseczki z 4 łyżkami oliwy, by dokładnie pokryła powierzchnię piersi i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Przygotowując sos grzybowy, kroimy cebulę w kosteczkę. Grzyby kroimy na duże kawałki. Na patelnię wlewamy olej i podsmażymy cebulę, by się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby i podsmażamy, co jakiś czas mieszając, około 10-15 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Następnie dodajemy śmietanę, smażymy, doprowadzając ją do zredukowania (ok. 10 min.). Doprawiamy sos solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Równocześnie na patelni grillowej smażymy piersi z kurczaka z marynatą, aż do zarumienienia. Po usmażeniu zdejmujemy na deskę i kroimy na mniejsze cząstki. Na inną patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy pokrojone oliwki i chwilę podsmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i podsmażamy około 1 minuty. Dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie go mieszając. Do makaronu dodajemy sos grzybowy, również dokładnie go mieszając. Następnie układamy makaron z dodatkami na talerze. Na wierzchu układamy kawałki pokrojonej piersi z kurczaka i posypujemy serem mozzarella. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 0 C i zapiekamy do momentu rozpuszczenia sera.
Serwujemy i smacznego!

  2011-10-26  

Z komentarzami zapraszamy na forum
Wróć   Góra strony
107001010



REDAKCJA:
redakcja@kurier-ilawski.pl


Zaproszenia: co, gdzie, kiedy?
informator@kurier-ilawski.pl


Biuro Ogłoszeń Drobnych:
ogloszenia@kurier-ilawski.pl


Biuro Reklamy:
reklama@kurier-ilawski.pl


Kronika Towarzyska:
kronika@kurier-ilawski.pl






Pierwsza strona | INFORMACJE | Opinie | Kurier Zdrowia i Urody | Papierosy | CENNIK MODUŁOWY | Ogłoszenia drobne | Ogłoszenia modułowe
Stopka | Wyszukiwarka | FORUM | 
E-mail: redakcja@kurier-ilawski.pl, reklama@kurier-ilawski.pl, ogloszenia@kurier-ilawski.pl
Copyright © 2001-2024 - Kurier Iławski. Wszystkie prawa zastrzeżone.